Ajotekniikka

Youtubessa löytyy paljon hyviä opasvideoita eri tilanteisiin. Maastopyöräily.com Youtube kanava.

Ajolinjat

Ajamisen sujuvuuden kannalta ajolinjan valinta on hyvin tärkeää. Siksi ei saa katsoa liian lähelle eturengasta, vaan katse on suunnattava kauemmas etumaastoon ja näin voit katsoa sopivaa ajolinjaa valmiiksi, jolloin ajo sujuu sulavammin.

Katseella arvioit maastoa, valitset parhaan mahdollisen reitin ja ohjaustangolla seuraat valitsemaasi linjaa. Tämä on yhtä tärkeää sekä ylä-, että alamäessä.

Ylämäki

Ylämäkiin on monta eri ajotyyliä ja riippuukin paljon mäen jyrkkyydestä ja maastosta, että miten mäki ajetaan.

Ensinnäkin kannattaa hyödyntää mahdollinen edeltävä alamäki vauhdinottoon ja sen avulla päästä jo hyvään alkuun nousussa.

Aloittelija vaihtaa vaihdetta usein väärässä kohdassa ja siten mäen nousussa hukataan aikaa ja energiaa.

Liian aikaisin vaihteen pienemmälle vaihto hukkaa hyvän alkuvauhdin kun taas liian myöhään pienemmälle vaihto voi pysäyttää koko nousun, vauhti hidastuu, raskaalla vaihteella ei jaksa enää polkea ja tasapaino menee ennen kun vaihde siirtyy pienemmälle. On tärkeää, että oppii vaihtamaan oikeaan aikaan sopivan vaihteen kyseiseen nousuun ja täten tekee omasta ajosta sulavampaa.

Jyrkemmissä ylämäissä tarvitaan pitoa takapyörälle. Pitoa saadaan lisättyä siirtämällä lantiota satulan kärkiosaan ja samalla yläkroppaa siirretään matalammalle, lähemmäs ohjaustankoa, jolla pyritään estämään eturenkaan nouseminen maasta.

Maastosta riippuen, onnistuaksesi parhaalla mahdollisella tavalla mäen noususta: 1. valitse ajolinja etukäteen, ettei yllättäen eteen tullut juuri tai kivi pysäytä nousua. 2. Valitse sopiva välitys. 3. Siirrä painopistettä tarpeen mukaan.

Alamäki

Alamäkeen, kuten ylämäkeenkin on ajotapoja mäen ja taitojen mukaan. Suurimmat huomioitavat asiat ovat ajolinja, jarruttaminen sekä ajoasento.

Ajolinja kannattaa valita omien taitojen ja pyörän ominaisuuksien mukaan, täysjoustolla voi laskea kivikkoisessa alamäessä reippaammin kuin jäykkäperäisellä maastopyörällä.

Jokaista kiveä tai juurakkoa ei tarvitse kiertää. Monesti alamäki saattaa sujua helpommin, kun uskaltautuu menemään esteiden yli vaikka ne ensin vaikuttaisivatkin liian isoilta omiin taitoihin nähden. Reipas vauhti auttaa ylittämään esteet helpommin, kun rengas ei käy jokaisen montun pohjalla.

Mäen laskua on hyvä treenata vaikka yhdessä tutussa mäessä ja kokeilla eri tapoja laskea eri kohtia. Näin huomaa helposti miten millainenkin kohta ohitetaan, taidot karttuu ja näin pystyy soveltamaan taitoja uusilla reiteillä.

Alamäessä menoa kannattaa hillitä takajarrupainoisesti, sillä etujarrulla jarrutettaessa eturengas tökkää helposti pienempäänkin esteeseen. Pyörän hallinnan ja ajon sulavuuden kannalta jarruttaminen kannattaa tehdä niin etteivät renkaat lukitu. Esimerkiksi alamäessä sijaitseva mutka kannattaa ajaa niin, että jarruttaa ennen mutkaa riittävästi ja vapauttaa jarrut mutkaan ajettaessa.

Ajoasento kannattaa pitää rentona käsistä hieman koukistaen, näin on helpompi mukailla maastoa ja kädet eivät väsy. Mikäli lasket kyynärpäät lukossa, kädet väsyvät huomattavasti enemmän sekä olet alttiimpi virheille.

Jyrkemmässä alamäessä painoa kannattaa siirtää taakse, että eturenkaalta siirtyy painoa pois ja näin se ylittää esteet helpommin. Laske satulaa tarvittaessa alaspäin, jotta saat siirrettyä lantion satulan taakse.

Pyörittäminen eli kadenssi

Kandessi, eli polkimien pyöritysnopeus lasketaan montako kertaa minuutissa pyörität kampia ympäri (rpm=round per minute).

Maastopyöräilyssä tasaista pyöritystä häiritsee tietysti kivet ja juurakot, mutta tasaisella polulla siihen on helppo kiinnittää huomiota.

Hyvä peruspyöritysnopeus on n. 70-90 rpm välillä, tämäkin tosin on henkilökohtainen jokaisella ja kannattaa ajaa sillä mikä hyvältä tuntuu.

Sopivalla kadenssilla jalat pysyvät tuoreina pidempään, kun taas liian pieni kadenssi vie voimaa ja siten kuluttaa jalat nopeammin loppuun. Harjoituksissa kannattaa ajaa myös eri kadensseilla, etteivät jalat totu vain tiettyyn pyöritysnopeuteen.

Eli ajat sitten tasaisella tai ylämäessä, niin pyöritysnopeuden tulisi olla sama ja tämän tietysti mahdollistaa vaihteet. Vauhdin määrittää se millä välityksellä pystyt kussakin kohdassa pyörittämään itsellesi sopivaa kadenssia.