Maastopyörän hankinta

Maastopyörän hankinta on hyvä aloittaa miettimällä omia ajomieltymyksiä, jolloin tulee hankittua omaan ajoon parhaiten soveltuva pyörä.

Käyttötarkoitus

Kun olet hankkimassa uutta maastopyörää, niin on hyvä miettiä ensin millaiseen käyttöön pyörä pääosin tulee ja minkä verran olet valmis sijoittamaan uuteen kulkuneuvoosi. 
Maastopyöriä löytyy tänäpäivänä joka lähtöön, on eri rengaskokoja: 26", 27,5" ja 29", etujousitus, täysjousto, ei jousitusta ja runkomateriaaleissakin on valinnan varaa: Teräs, alumiini ja hiilikuitu yleisimpinä vaihtoehtoina.

Metsäpoluille, jossa juurakot ja kivikot ovat pienemmässä roolissa soveltuu hyvin esimerkiksi 29” renkailla varustettu jäykkäperäinen maastopyörä, kun taas endurotyyppiseen tekniseen polkurymistelyyn sopii paremmin140-170mm joustava täysjousto maastopyörä. Millainen maasto on eniten sinun mieleesi? Rengaskoot vaikutavat pyörän etenemiseen ja suosiotaan nostaneet 29" renkaat rullaavat sekä ylittävät esteet perinteisiä 26" renkaita paremmin, kun rengas ei käy jokaisessa pienessä kolossa. Rengaskoko vaikuttaa ymmärrettävästi myös pyörän käsittelyyn. Rengaskoon valintaan vaikuttaa jossain määrin myös ajajan koko, isomman kuskin kannattaa suunnata katseet 29" renkailla varustettuihin maastopyöriin, joka on hieman tukevampi. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja, selviää mikä sopii omaan käyttöön parhaiten. Eri valmistajien rungot tuntuvat erilaisilta joten on hyvä kokeilla ainakin muutamaa eri merkkiä, niin saa näkemystä pyörien eroista. Perinteisen 26" rengaskoon tilalle on tullut 27,5" renkaat joka yhdistää 26" ja 29" ominaisuuksia. Yhä useampi valmistaja on tuonut uuden rengaskoon pyöriä markkinoille.

Uusimpana tulokkaana markkinoille on saapunut myös läskipyörä eli fatbike. Fatbiken tunnistaa muhkeista renkaistaan jotka toimittavat jo osaltaan jousituksen virkaa. Fatbikellä on leppoista kruisailla metsäpoluilla ja mm. talvipyöräily saa aivan uuden ulottuvuuden.

Hinta

Hintahaitari maastopyörissä on valtava, alkaen muutamasta sadasta eurosta jopa kymmeneen tuhanteen euroon asti. Mikä on sitten riittävän hyvä ja mistä kannattaa maksaa?

Kaikki riippuu tietenkin käytöstä ja tarpeesta, mutta muutaman sadan euron hinnat alkaen mallit kannattaa jättää suosiolla pois laskuista mikäli haet pyörää, joka kestää aktiivisempaa metsässä käyntiä. Karkeasti uuden, hyvän jäykkäperäisen maastopyörän saa 700€-1000€:lla, jonka voi odottaa toimivan ja kestävän hyvin maastokäyttöä. Täysjousto maastopyörät ovat hieman jäykkäperä maastopyöriä kalliimpia.

Kannattaa tutustua paikallisten pyöräkauppojen tarjontaan sekä selata nettiä, niin pääsee paremmin perille millaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja mitä vastinetta sijoitukselleen saa. Myös käytettyjen pyörien valikoimaa kannattaa katsoa, niistä voi tehdä hyviä löytöjä. Mm. sivustolla Fillaritori.com on paljon käytettyjä myynnissä.

Maastopyörien hintaan vaikuttaa runkomateriaalin ja merkin lisäksi käytetyt osasarjat. Lähtökohtaisesti kalliimpi osasarja on aina toimintavarmempi sekä kevyempi.

Pyörää hankkiessa kannattaa varata myös osa budjetista varusteiden hankkimiseen. Kunnollisissa varusteissa maastopyöräily on huomattavasti mukavampaa.

Maastopyörä merkkejä

Alla listattuna joitakin tunnetuimpia maastopyörämerkkejä joilta löytyy eri tasoisia pyöriä:

Bianchi, Cannondale, Canyon, Cube, Corratec, Felt, Focus, Fuji, Ghost, Giant, GT, Haibike, Kona, KTM, Merida, Mondraker, Pivot, Radon, Rose, Santa Cruz, Scott, Specialized, Trek, Vitus

Rungon koko

Uutta maastopyörää ostaessa tulee huomiota kiinnittää runkoon ja sen kokoon. Mikäli olet ostamassa ensimmäistä maastopyörää, niin on hyvä kysyä neuvoa asiantuntijoilta.

Pyöräliikkeistä saat asiantuntevia neuvoja pyörän hankintaan ja varmasti myös paikallisesta pyöräilyseurasta saa apua aloittelijan kysymyksiin. Suuntaa antavia neuvoja antaa myös erilaiset laskurit joiden avulla voi laskea itselle sopivan runkokoon, esim. Competitive Cyclist - Fit Calculator.

Tärkeintä kumminkin on, että pyörä tuntuu itselle hyvältä.

Maastopyörän säädöt

Kun maastopyörän runko koko on päätetty ja pyörä on hankittu, niin se tulee säätää vielä itselle sopivaksi.

Ensin kannattaa aloittaa satulasta. Asenna satula vaakatasoon vatupassia apuna käyttäen. Satulan korkeus on sopiva, kun istut normaalisti satulalla, laitat kantapään ala-asennossa olevalle polkimelle. Mikäli jalat menee täysin suoraan molemmilta puolilta ilman lantion keinumista, satula on sopivalla korkeudella. Satulaa saa myös säädettyä muutamia senttejä pituussuunnassa. Pituussuunnassa satula on kohdallaan, kun kammet ovat vaakatasossa ja jalka normaalisti polkimella, tällöin polvilumpion etuosan tulisi olla samassa linjassa poljinakselin kanssa. Tässä mittauksessa kannattaa käyttää apuna luotilankaa.

Kun satula on saatu sopiviin mittoihin voidaan siirtyä ohjaustangon pariin. Suurimmat säädöt tehdään ohjainkannattimella eli stemmillä. Stemmejä on eri mittaisia, sekä eri kulmassa olevia. Normaalissa ajoasennossa ollessasi, eli kädet hivenen koukussa, ohjaustangon tulisi peittää näkymä etuakseliin.

Alaselänkivut viittaavat usein liian pitkään ajoasentoon, eli silloin tulee joko lyhentää tai nostaa stemmiä. Olkavarren kivut taas viittaavat siihen, että ohjaustanko on liian lähellä ja tällöin stemmiä tulee pidetää tai laskea. Sopivan ajoasennon löytyminen vaatii usein testaamista ja edellä mainitut neuvot ovat suuntaa antavia. Tärkeintä on, että ajoasento tuntuu hyvältä ja ajo maistuu.