Maastopyörän huolto

Maastopyörän huolto on tärkeää pyörän käyttöiän kannalta. Harrastamisesta tulee helpompaa ja miellyttävämpää kun itse osaa perusasiat.

Ensihuolto

Ensihuolto on hyvä tehdä maastopyörään n. 300km jälkeen. Ensihuollossa tarkastetaan pyöränkunto, kun osat ovat hakeneet oman paikkansa. Maastopyörien osat tehdään koneellisesti, joten pienen ajon jälkeen erinäiset jännitteet yms. ovat tasoittuneet ja näin pyörä saadaan säädettyä parempiin asetuksiin.

Pulttien ja muttereiden kireys on helppo tarkistaa itsekkin, mutta esimerkiksi vanteiden rihtaus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Tilaa kattava polkupyörän korjausopas, niin maastopyörille kuin maatiepyörillekin (englanninkielinen)

pesu

Maastopyörä kannattaa pitää puhtaana, tällöin myös sen käyttöikä pitenee. Lika kuluttaa osia ja vauhdittaa siten pyörän huoltotarvetta. Maastopyörä on hyvä pestä jokaisen lenkin jälkeen, varsinkin jos reitti on ollut kurainen.

Huuhtele ensin enimmät kurat pois vedellä. Putsaa ketjut, rattaat, vaihtajat, keskiön seutu ja vanteet. Pese vielä koko pyörä pesuaineella ja vedellä. Maastopyörän pesussa hyviä apuvälineitä ovat mm. vanha hammas- ja tiskiharja, myös erillinen ketjupesuri helpottaa ketjujen putsausta.

Pesun jälkeen muista rasvata ketjut.

Mikäli jarrulevyille on roiskunut vaikka edellisessä tilanteessa ketjurasvaa, niin jarruteho voi olla aivan olematon ja täten aiheuttaa vaaratilanteen. Näinpä jarrut kannattaa putsata viimeisenä pesuoperaatiossa. Jarrujen putsauksessa kannattaa käyttää jarruille tarkoitettua ainetta, esim. brake cleaneria.

renkaan paikkaus

Ensimmäiseksi irroita kiekko rungosta. Ota 2 rengasmuovia ("rengasrauta"), työnnä ne vanteen ja ulkorenkaan väliin ja lähde vetämään niitä eri suuntiin. Näin saat ulkorenkaan pois vanteelta ja saat sisäkumin pois.

Irrotettuasi sisäkumin pumppaa siihen hieman ilmaa ja paikanna vuotava kohta. Vesiastia helpottaa reiäin löytämisessä, mutta mikäli vettä ei ole saatavissa niin reikä on paikannettava muilla tavoin. Kun vuotokohta on löytynyt, karhenna kumia hieman ja liimaa paikka. Ole tarkkana, että paikka tulee varmasti oikeaan kohtaan. Riippuen millaista paikkaa käytät, anna kuivua tarvittava aika. Tarvittaessa voit vielä tarkistaa paikan pitävyyden vesiastiassa ja asenna kumi takaisin vanteelle.

Mikäli ulkorengas on revennyt ja sinulla ei ole laittaa uutta rengasta, niin laita renkaan sisäpuolelle teippiä, se pitää renkaan ainakin jonkin aikaa kasassa.

Laita paikattuun sisärenkaaseen hieman ilmaa, että se pitää muotonsa. Aloita laittamalla venttiili kohdalleen ja sen jälkeen loput sisäkumista vanteen ja ulkorenkaan väliin. Lopuksi painele ulkorenkaan toinenkin laita paikalleen ja pumppaa renkaaseen sopivat paineet.

ketju ja rattaat

Tärkein huolto ketjujen ja rattaiden kohdalla on, että ne ovat puhtaat ja ketjut rasvataan säännöllisesti. Mikäli ketjut ovat paksun lian ja rasvan peitossa, niin ne kannattaa ottaa pois ja putsata kunnolla liuottimen kanssa.

Ketjut ja rattaat ovat kuluvia osia, joten niiden kuntoa kannattaa välillä tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa. Ketjun kunnon voit tarkastaa vaihtamalla edestä isoimmalle rattaalle ja nostamalla ketjua sormin. Mikäli ketju nousee huomattavasti rattaalta, niin ketju tulee vaihtaa mahdollisimman pian. Uusia ketjuja vaihtaessa kannattaa tarkastaa myös rattaiden kunto, sillä kuluneet rattaat kuluttaa nopeasti myös uuden ketjut ja sama toisin päin, eli kuluneet ketjut kuluttaa nopeasti uudetkin rattaat.

vaihteet

Vaihteiden säätö on melko yksinkertaista kun asiaan hieman tutustuu. Takavaihtajan suhteen maastopyörässä on neljä säätöä: vaijerin kireys, vaihtajan etäisyys rattaista sekä rajoittimet isoimmalla ja pienimmällä rattaalla.

Takavaihtajan ylin ruuvi säätää vaihtajan etäisyyttä takarattaisiin. Sram suosittelee väliksi 6mm. H ja L-ruuvista säädetään vaihtajan liikerataa ääripäissä, ettei ketju pääse tippumaan joko kiekon ja takapakan väliin, tai takapakan ja rungon väliin.

H-ruuvilla säädetään vaihtajaa pienimmällä rattaalla. Napsuttele ketju pienimmälle rattaalle ja säädä vaihtajan rissa H-ruuvia kääntämällä samaan linjaan takarattaan kanssa.

L-ruuvilla säädetään vaihtajaa isoimmalla takarattaalla. Napsuttele vaihde isoimmalle rattaalle ja säädä vaihtajan rissa samaan linjaan takarattaan kanssa L-ruuvia kääntämällä.

Mikäli ketju hyppii suuntaan tai toiseen takapakalla, se kertoo vaihdevaijerin olevan joko liian kireällä tai löysällä. Mikäli ketju ei siirry kunnolla pienemmältä rattaalta isommalle rattaalle, niin silloin täytyy kiristää vaihdevaijeria.

Vaijeria saat kiristettyä takavaihtajan tai vaihdevivun vaijerinkuoren säätöruuvista. Säätämällä pidemmäksi vaijerinkuorta, vaijeri kiristyy.

Mikäli taas ongelma on ketjun siirtyminen isommalta rattaalta pienemmälle, niin ongelma on vaihdevaijerin kireys. Tässä tapauksessa toimitaan päinvastoin ja löysätään vaijeria, joka tapahtuu myös vaijerinkuorta säätämällä.

Etuvaihtaja säädetään samalla periaatteella. Etuvaihtajassa L-ruuvilla säädetään rajointinta pienimmällä rattaalla ja H-ruuvilla isoimmalla eturattaalla. Säädä vaihtajan häkki H-ruuvilla niin ettei ketju pääse tippumaan isoimman rattaan ulkopuolelle ja L-ruuvilla niin, että ketju pysyy pienimmällä rattaalla.

Mikäli ketju ei meinaa nousta pienemmältä rattaalta isommalle, niin kiristä vaihdevaijeria. Mikäli vika on ettei ketju siirry isommalta pienemmälle rattaalle, niin löysää vaihdevaijeria.

keula

Pääasialliset, itse helposti tehtävät huoltotoimenpiteet on pitää keulan liukuputket puhtaina sekä muistaa välillä laittaa liukastetta putkiin. Keulan toimintaa voit testata painamalla etujarrun pohjaan ja kuormittamalla etupäätä, keulan pitäisi liikkua tasaisesti. Mikäli keula painuu epätasaisesti, kannattaa haarukka huoltaa.

Pyörän/keulan mukana tulee valmistajan huolto-ohjeet, mutta mikäli et ole varma mitä olet tekemässä, kannattaa keulan huolto jättää ammattilaiselle.

Ilmajousituksen säätö tapahtuu iskaripumpulla. Säädä sagi, eli painuma siten, että istuttaessa normaalissa ajoasennossa jousitus painuu noin 20% kokonaisjoustomatkasta.

Painuma on helppo mitata asettamalla iskarin putkessa oleva silikonirengas alas, nousemalla kyytiin normaaliin ajoasentoon ja pois. Mittaa silikonirenkaan etäisyys iskarin alaputkesta. Mikäli silikonirengas puuttuu, voit käyttää tilalla esimerkiksi nippusidettä.

Kokemuksen karttuessa oppii säätämään keulan oman mieltymyksen mukaan.

jarrut

Useimmissa maastopyörissä on tänä päivänä joko hydrauliset tai mekaaniset levyjarrut. Jarruissa kannattaa tarkastella jarrupalojen kuntoa ja tarvittaessa vaihtaa uusiin.

Mikäli jarrulevy hankaa jarrupalaan jatkuvasti niin jarrusatula tulee keskittää kohdalleen. Jarrusatulassa on säätövaraa ja se tulee säätää niin, että jarrupalat ovat samassa linjassa jarrulevyn kanssa ja jarrulevyn molemmille puollille jää samanverran tilaa.

Mekaanisissa jarruissa jarrutehon loppuessa tulee tarkastaa jarruvaijerin kunto ja joko kiristää vaijeria tai vaihtaa kokonaan uuteen.

Hydraulisten levyjarrujen ilmaus kannattaa hoitaa ammattiliikkeessä. Mikäli kumminkin hoidat ilmauksen itse niin tässä on Fillari-lehden ohjeet jarrujen ilmaukseen.