Maastopyöräilyn alalajit

Maastopyöräily on jaettu useampiin eri alalajeihin. Usein lajien määritelmät ovat hyvin hälilyviä ja omat maastopyöräilyreitit voivat sisältää monenlaisia maastoja, esimerkiksi reitti voi olla pääosin xc reitiksi luokiteltavaa, mutta sisältää jonkun enduro tyyppisen polunpätkän.

Maastopyöräilyn alalajit

XC – Cross Country

Perinteisellä maastopyöräilyllä tarkoitetaan usein XC-tyyppistä polkuajoa, jossa ajetaan sekalaisia metsäpolkuja. Matkalle mahtuu sekä ala-, että ylämäkiä ja maastopyöräily on teknisesti ottaen helpohkoa.

XC:ssä ajetaan erilaisia kilpailuita:

  • XCM on maraton-kilpailu jossa ajetaan vaihtelevaa maastoa yhteislähdöllä. Reitti on yleensä helpohkoa, mutta nousut tekevät reitistä raskaan. Suomen Marathon Cupissa täysmaraton on n. 60km, lisäksi vaihtoehtona on yleensä puolimaraton ja mahdollisesti minimaraton, joihin on helppo osallitua vasta-alkajankin. Joissakin tapahtumissa on myös ultrapitkiä matkoja, kuten Suomen suurimmassa maastopyörätapahtumassa Tahko MTB:ssä on myös 120km ja 180km matkat. Maraton cupin täydenmatkan voittoajat ovat yleensä 2h 30min tuntumassa, mutta osallistujakirjo on yleensä laaja ja rennommin ajavat voivat käyttää aikaa matkaan viitisenkin tuntia.

  • XCO eli XC Olympic maastopyöräkilpailuissa ajetaan yhteislähtönä muutaman kilometrin mittaista kierrosta useampaan kertaan. Radalla on usein paljon nousua, Suomessa n. 100-150m kierroksella, joka tekee reitistä raskaan. Reitin teknisyys vaihtelee radoittain, varsinkin maailman cupissa reitit voivat olla hyvinkin teknisiä. Kilpailujen kesto vaihtelee 1-2h välillä. Esim. vuoden 2013 XCO SM-kilpailussa miesten lähdössä ajettiin 7 kierrosta 4,6 km mittaista reittiä. XCO nimi tulee siitä että laji on maastopyöräilyn olympia-laji.

  • XC Eliminator (XCE) on laji, jossa ajetaan ns. sprinttikisoja. Alkukarsinnat käydään aika-ajoin ja jatkoon päässeet karsivat tietään eteenpäin yhteislähdöissä joihin kerrallaan starttaa 4-6 kilpailijaa. Lähdön 2 parasta pääsee jatkoon ja loppujen kilpailu päättyy siihen. Pudotuspelin jälkeen lopulta jäljellä on vain finaalilähtö. Radat ovat lyhyitä ja voivat olla rakennettu myös kaupunkiympäristöön.


XC maastopyörät ovat yleensä jäykkäperäisiä tai lyhyellä joustolla olevia täysjousto maastopyöriä ja pyörien painot liikkuvat 8-13 kilon välillä.

All mountain & Enduro

All mountain on nimensä mukaisesti kaikenlaisessa maastossa ajetaavaa maastopyöräilyä. Teknisesti polut ovat haastavampia kuin xc:ssä ja pyörät ovat poikkeuksetta täysjousitettuja. Enduron voisi luokitella all mountainin kilpalajiksi.

Enduroksi luokitellaan vauhdikkaat, alamäki painotteiset tekniset polut. Enduro-maastopyöräkilpailuissa ajetaan ralliautoilu -tyyliin pätkiä joiden yhteisaika ratkaisee voittajan, pätkien välissä ajetaan lyhyet siirtymät joilta ei mitata aikaa. Kilpailuissa ajettavien pätkien määrä vaihtelee 10-15 kappaleen tuntumassa ja yksi pätkä kestää muutaman minuutin. Enduro vaatii hyvää pyörän hallintaa teknisessä maastossa.

Endurossa käytettävät maastopyörät ovat yleensä 140-170mm täysjoustoja ja painavat 12-15 kg.

DH – DownHill

Downhill eli alamäkiajo on maastopyöräilyn vauhdikkain laji. Radat ovat alamäkeen rakennettuja polkuja, joista löytyy mm. hyppyreitä, kivikkoja, kallistettuja mutkia ja droppeja. Suomessa alamäkiajo paikkoja löytyy usein laskettelukeskuksista. Kaupallisissa keskuksissa mäet pääsee hissillä ylös ja radat tullaan omien taitojen suomaa vauhtia alas. Alamäkipyörät ovat hyvin järeitä ja varustettu pitkillä joustoilla, jotta ne kestävät ja ovat hallittavissa kovassa vauhdissa teknisessä maastossa. Alamäkiajossa myös varusteet ovat järeämmät mm. leukasuojallinen kypärä, panssari/hartiasuojat suojaamassa ylävartaloa, polvi- ja kyynärpääsuojat, niskatuki joka rajoittaa pään heilumista.

Kilpailuissa reitti ajetaan aikaa vastaan kahteen kertaan ja parempi aika jää voimaan.

Alamäkipyörien joustot ovat 170-200mm ja painoa pyörillä on n. 16-19kg. Uusien alamäkipyörien hinnat lähtee n. 2000 €:sta eteenpäin.